Luchtverkeersleiders - FAQ

Frequently asked questions

    1. Wat doet een luchtverkeersleider?
    2. Hoe kan ik solliciteren?
    3. Ik heb al meegedaan aan de selectieprocedure van skeyes, kan ik nog eens meedoen?
    4. Is een goede kennis van het Engels belangrijk?
    5. Hoe ziet het selectietraject voor luchtverkeersleiders eruit?
    6. Wat kan ik verwachten van de FEAST-tests?
    7. Wat is de minimumleeftijd om te mogen inschrijven?
    8. Ik ben mijn identiteitskaart kwijt, kan ik me inschrijven?
    9. Ik heb enkel een verblijfsdocument, kan ik me inschrijven?
    10. Ik heb geen diploma hoger secundair onderwijs, kan ik me inschrijven?
    11. Ik spreek geen Nederlands of Frans, kan ik me inschrijven?
    12. Wat zijn de medische voorwaarden?
    13. Is de opleiding zwaar?
    14. Hoeveel kost de opleiding?
    15. Ontvang ik een loon tijdens de opleiding?
    16. Waar gaat de opleiding door? Hoe lang duurt de opleiding?
    17. Wat is het werkregime? Zal ik moeten werken in shiften?
    18. Waar word ik tewerkgesteld?
    19. Ben ik na de opleiding zeker van een job ?
    20. Hoe bewijs ik de gelijkwaardigheid van mijn hoger middelbaar diploma?

Wat doet een luchtverkeersleider ?

Luchtverkeersleiders zijn verantwoordelijk voor de begeleiding en de controle van de vertrekkende, aankomende en overvliegende vluchten in het gecontroleerde luchtruim van België en het Groothertogdom Luxemburg. Zij geven de piloten de nodige instructies met betrekking tot de vlieghoogte, de te volgen vliegroutes en zien erop toe dat vliegtuigen op een veilige minimumafstand, bepaald door internationale regels, van elkaar blijven. Bovendien moeten luchtverkeersleiders rekening houden met externe factoren zoals slechte weersomstandigheden, problemen op luchthavens, pannes van de technische hulpmiddelen en moeilijkheden met het vliegtuig. Benieuwd welk type luchtverkeersleiders er zijn? Lees dan zeker dit artikel.

Hoe kan ik solliciteren?

De inschrijvingen voor de selectietests voor luchtverkeersleiders zijn nu gesloten. Schrijf je in op onze mailinglijst en blijf op de hoogte zodra er een nieuw vergelijkend wervingsexamen online staat.

Ik heb al meegedaan aan de selectieprocedure van skeyes, kan ik nog eens meedoen?

Nam je in 2022 of 2023 deel aan het wervingsexamen bij skeyes, dan kan je deze keer niet opnieuw deelnemen.

Is een goede kennis van het Engels belangrijk?

Ja, kennis van Engels is inherent aan de job van luchtverkeersleider. Het is belangrijk dat je vlot Engels spreekt en het ook goed begrijpt. Tijdens de selectieprocedure zal je getest worden op je kennis van het Engels.

Hoe ziet het selectietraject voor luchtverkeersleiders eruit?

Het selectietraject bestaat uit verschillende fases. De eerste stap is een correcte indiening van je sollicitatie waarmee je aantoont dat je aan alle selectievoorwaarden voldoet. Indien je sollicitatie wordt aanvaard, ontvang je een uitnodiging voor FEAST (First European Air Traffic Controller Selection Test). Deze testmethode bestaat uit 2 afzonderlijke tests (FEAST I en FEAST II) en peilt naar je analytisch en gestructureerd denkvermogen. Deze testen worden op een computer afgelegd en verlopen volledig in het Engels. Aan het einde van FEAST I wordt u gevraagd om een persoonlijkheidsvragenlijst in te vullen (FEAST III - niet-eliminerend). De resultaten van deze test worden met u besproken tijdens de laatste mondelinge fase, het competentiegericht interview (CBI). Enkel als je geslaagd bent op FEAST I, zal je ook een tweede ronde van testen (FEAST II) afleggen. Als je slaagt voor beide FEAST-testen, word je uitgenodigd voor de eerste mondelinge ronde. Tijdens deze mondelinge ronde licht je voor een jury jouw motivatie toe en toon je aan dat jouw kennis van het Engels voldoet aan de vereisten. Daarnaast los je ook een individuele oefening op die je presenteert voor een jury. Slaag je hiervoor dan zal je een online persoonlijkheidsvragenlijst moeten invullen. Vervolgens vindt er een competentiegericht interview plaats in één van de beide landstalen: Nederlands of Frans. Indien je ook hierop slaagt, word je uitgenodigd voor het medisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt nagegaan of je medisch geschikt bent voor een job als luchtverkeersleider. Tot slot moet je groen licht ontvangen na een veiligheidsscreening.

Wat kan ik verwachten van de FEAST-tests?

FEAST I is ontworpen om uw basisvaardigheden en vaardigheden te meten op het gebied van besluitvorming, logisch redeneren, visuele waarneming, geheugen, aandacht, multitasking en ruimtelijke oriëntatie. Deze fase omvat ook een test over uw kennis van het Engels. Dit is de enige test waarop u zich kunt voorbereiden en uw prestaties kunt verbeteren.

FEAST II is ontworpen met 2 tests om uw multitasking vaardigheden te meten. Deze tests zijn complexer en vereisen dat u een aantal verschillende taken tegelijk uitvoert, zoals in het werk van een luchtverkeersleider.

FEAST III is een persoonlijkheidsvragenlijst gebaseerd op het Big Five model, dat uw persoonlijkheidskenmerken en interpersoonlijke vaardigheden beoordeelt. Het is de bedoeling dat je in deze fase introspectief bent. De resultaten worden opgenomen en besproken tijdens de laatste mondelinge fase, het competentiegericht interview (CBI).

Wat is de minimumleeftijd om te mogen inschrijven?

Je moet minstens 18 jaar zijn op 31 december 2024 en maximum 30 jaar op 31 maart 2024.

Ik ben mijn identiteitskaart kwijt, kan ik me inschrijven?

Je mag het papieren 'bewijs van aangifte van verlies of vernietiging' van je identiteitskaart dat je ontving van de dienst Bevolking of van de politie gebruiken als tijdelijke vervanging van je identiteitskaart. Ten laatste bij de aanvang van je opleiding moet je een geldige identiteitskaart kunnen voorleggen.

Ik heb enkel een verblijfsdocument, kan ik me inschrijven?

Je kan je pas inschrijven voor het vergelijkend wervingsexamen als je de nationaliteit hebt verworven van één van de Lidstaten van de Europese Unie. Een verblijfsdocument is niet voldoende.

Ik heb geen diploma hoger secundair onderwijs, kan ik me inschrijven?

Je kan je pas inschrijven voor het vergelijkend wervingsexamen zodra je een diploma hoger secundair onderwijs ASO, TSO, BSO incl. 7e jaar hebt behaald. Indien je momenteel het laatste studiejaar volgt dat leidt tot dit diploma, mag je je kandidaat stellen op voorwaarde dat je een getuigschrift kan voorleggen van de school als bewijs dat je het laatste studiejaar volgt.

Ik spreek geen Nederlands of Frans, kan ik me inschrijven?

Ja, je mag deelnemen aan het vergeljikend wervingsexamen maar houd er rekening mee dat bepaalde selectiestappen in het Frans of het Nederlands worden afgenomen. Er zijn geen Engelstalige of anderstalige sessies voorzien. Een degelijke kennis van het Nederlands of Frans is dus noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan de selectieprocedure.

Wat zijn de medische voorwaarden?

Zowel bij aanwerving als tijdens je gehele loopbaan zal je geregeld medisch onderzocht worden en dien je aan strikte voorwaarden te voldoen. Wil je meer weten over deze medische voorwaarden, klik hier.

Is de opleiding zwaar?

De moeilijkheidsgraad van de opleiding is niet te onderschatten. Omwille van de grote hoeveelheid leerstof, is het noodzakelijk en wordt er ook verwacht dat je als student alles goed bijhoudt. Tijdens de opleiding word je op verschillende tijdstippen geëvalueerd. Afhankelijk van de resultaten mag je de opleiding voortzetten, moet je een bepaald onderdeel opnieuw doen of wordt de opleiding stopgezet. De volledige opleiding wordt in het Engels gegeven en ook alle evaluaties doorheen de opleiding (schriftelijk en mondeling) worden in die taal afgenomen.

Hoeveel kost de opleiding?

skeyes neemt de kosten van de opleiding volledig op zich.
Er bestaat een opleidingsbeding binnen skeyes, dat integraal van toepassing is op de voor de opleiding geselecteerde kandidaten.
Dit beding houdt in dat de kandidaat, gedurende een periode van 3 jaar na het volwaardig slagen in de opleiding tot luchtverkeersleider (i.e. de “Rendementsperiode”), er toe gehouden kan worden om een gedeelte van de opleidingskosten terug te betalen aan skeyes in geval van vrijwillig vertrek.
Dit bestaat uit maximaal 80% van een gedeelte van de opleidingskosten gedurende het eerste jaar, maximaal 50% van een gedeelte van de opleidingskosten gedurende het tweede jaar en maximaal 20% van een gedeelte van de opleidingskosten gedurende het derde jaar, zonder dat de terugbetaling meer dan 30% van de laatste activiteitswedde op jaarbasis mag bedragen.

Ontvang ik een loon tijdens de opleiding?

Ja, gedurende je opleiding word je al aanzien als werknemer van skeyes. Daarom krijg je vanaf de start een loon met een aantal extralegale voordelen.

Waar gaat de opleiding door? Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding neemt ongeveer 2 jaar in beslag en bereid je voor op een job als luchtverkeersleider.
De eerste 3 modules van de opleiding duren samen 1 jaar. Daarna start een on-the-job training van nog 1 jaar. Dit alles zal doorgaan in Steenokkerzeel.

Wat is het werkregime? Zal ik moeten werken in shiften?

Luchtverkeersleiding is een continue dienstverlening (24 uur per dag en 7 dagen op 7). Je zal werken in een shiftensysteem: ochtend, namiddag en nacht. Een normale dagshift duurt in totaal 07.30u (pauzes inbegrepen). Een nachtshift duurt 10u.

Waar word ik tewerkgesteld?

Je wordt opgeleid om aan de slag te gaan op één van de verschillende sites van skeyes: Steenokkerzeel, Oostende, Antwerpen, Luik of Charleroi.

Ben ik na de opleiding zeker van een job?

Ja, iedere kandidaat die de volledige opleiding succesvol beëindigt, is verzekerd van een job als luchtverkeersleider.

Hoe bewijs ik de gelijkwaardigheid van mijn hoger middelbaar diploma?

Er zijn verschillende manieren om de gelijkwaardigheid van jouw diploma aan te tonen.

1. Heb je je diploma in België behaald ?

JA : voeg dit document toe als bijlage aan het online sollicitatieformulier. Je hoeft verder niets te doen.

Alle diploma's vanuit de 4 verschillende onderwijsvormen (algemeen onderwijs (ASO), technisch onderwijs (TSO), beroepsonderwijs (BSO) inclusief het 7de aanvullende jaar en kunstonderwijs (KSO)) uitgereikt door erkende onderwijsinstellingen van de Vlaamse, de Franse of de Duitstalige Gemeenschap van België, zijn onderling automatisch gelijkwaardig. Met deze diploma's kan je je inschrijven om deel te nemen aan het vergelijkend wervingsexamen.

NEE : Lees verder.

2. Heb je een diploma hoger dan je hoger middelbaar diploma ?

JA : voeg dit document toe als bijlage aan het online sollicitatieformulier.Je hoeft verder niets te doen.

Als je een hoger diploma (bv: bachelor of master) kan voorleggen dan is een equivalentie van het hoger middelbaar diploma niet noodzakelijk. Voor deelname aan het wervingsexamen moet je immers minstens een hoger middelbaar diploma kunnen voorleggen. Als je over een bachelor of master beschikt, is voorgaande voorwaarde impliciet vervuld.

NEE : Lees verder.

3. Heb je één van volgende diploma's: Nederlandse VWO, Europese Bacc, Internat Bacc?

JA : voeg dit document toe als bijlage aan het online sollicitatieformulier.Je hoeft verder niks te doen.

  • Het Nederlands diploma VWO stemt overeen met het door skeyes gevraagde Vlaams diploma secundair onderwijs- ASO.
  • De Europese baccalaureate wordt afgeleverd in naam van de Hoge Raad van de Europese Scholen aan het einde van het 7e jaar middelbaar onderwijs in een Europese school. Er zijn momenteel 14 Europese scholen: Alicante, Brussels I (Uccle), Brussels II (Woluwé), Brussels III (Ixelles), Brussels IV(Laeken), Frankfurt am Main, Mol, Bergen, Karlsruhe, Munich, Varese, Culham, Luxembourg I & Luxembourg II. Houders van een Europese Bacc hoeven geen gelijkwaardigheid van hun diploma aan te vragen.
  • De IBO (International Baccalaureate Organization) is een officiële onderwijsinstantie gevestigd in Genève. 2.218 scholen in 125 landen zijn gemachtigd door de IBO om een internationaal baccalaureaat van Genève uit te geven. De houders van een dergelijke internationale Geneefse Bacc moeten geen gelijkwaardigheidscertificaat aanvragen.

NEE : Lees verder.

4. Je beschikt over een Nederlandstalig diploma hoger secundair onderwijs?

JA: Je vindt de procedure die je moet volgen om de gelijkwaardigheid van je diploma te bekomen via de website van NARIC-Vlaanderen: http://www.vlaanderen.be/nl/onderwijs-en-wetenschap/diplomas-engetuigschriften/gelijkwaardigheidserkenning-van-een-buitenlands-diplomagetuigschrift-vlaanderen

NEE: Lees verder.

5. Je beschikt over een Franstalig diploma hoger secundair onderwijs? 

JA: Je vindt de procedure die je moet volgen om de gelijkwaardigheid van je diploma te bekomen via de website van Service des Equivalences de la Fédération Wallonie-Bruxelles : http://www.equivalences.cfwb.be/index.php?id=524

NEE: Lees verder

6. Your mother tongue is neither Dutch nor French?

You obtained your higher secondary education diploma in a country other than Belgium. The diploma is drafted in another language than Dutch or French.

You will need to request a certificate proving the equivalence of your secondary education diploma with the Belgian educational level.

Important! Where you decide to apply for recognition will determine your language group (Dutch of French) during the recruitment process.

The language group you belong to does not only determine the language in which you will receive correspondence from skeyes, but will also determines the language in which you have to take the oral interview during the selection tests.

In other words :

  • If you choose to send your request for equivalence to the Flemish Community, you will be considered as of this moment as a Dutch speaking candidate ----> follow point 4 under JA.
  • If you choose to send your request for equivalence to the French Community,you will be considered as of this moment as a French speaking candidate ----> followpoint 5 under OUI.

Cookiebeleid

Deze website maakt gebruik van cookies. Essentiële cookies zijn noodzakelijk voor de correcte werking van de website en kunnen niet worden geweigerd. Functionele cookies zijn nuttig voor bepaalde functies van de site, maar kunnen worden gedeactiveerd. Andere cookies worden gebruikt voor analyse- en marketingdoeleinden (analytische cookies) en worden enkel geplaatst als u daarmee instemt. Raadpleeg ons cookiebeleid voor meer info.